Spas od vrućine

Vrijeme čitanja: 8 min

Na učestale i nepredvidljive klimatske promjene najviše utječe veliko zagađenje uzrokovano ljudskim nemarom i nepoštivanjem prirodnih zakona. Sad se to odražava na naše zdravlje i raspoloženje, zamara nas i otežava nam svakodnevicu pa spas od vrućine tražimo u zelenom okruženju. Nužnost da se iz kuće proširimo u okolni vanjski prostor potaknula je moderniji pristup arhitekturi i uređenju vrta. Gotovo svi kućni sadržaji sele se van, strana kuće okrenuta prema vrtu nema više punih zidova već se ugrađuju pomične staklene stijene tako da ljeti nestaje granica između onoga unutra i onoga vani. Stoga nije čudno što se u vrtu sve više pažnje posvećuje sadržaju, ali pritom se ne smije zanemariti ni – izgled.  

Vrt, balkon i terasa

Vrući i sparni dani najbolje se podnose u sjeni neke debele krošnje i u dodiru sa zelenim okruženjem. Imate li kuću i uz nju malo zelenila lakše ćete se obraniti, no u gradskim stanovima zatvoreni prostor postaje ljeti zagušljiv i pretijesan pa ćete spas od vrućine naći na balkonu, lođi ili na krovnoj terasi. Zelenu oazu možete urediti i uz prozor jer bilje nije tu samo da uljepša ambijent, ono povoljno utječe i na mikroklimu.

Vrućine traju sve duže, ali nije dovoljno samo izaći izvan kuće. Kad se užari gradski asfalt i zagriju betonski zidovi, visoke temperature i zrak prepun vlage sprečava ugodan boravak i na otvorenom. Zato treba stvoriti što prirodnije uvjete, ma gdje god živite – na desetom katu ili u kućici s vrtom. Zeleni krovovi i fasade postaju globalni svjetski trendovi. Najbolji primjer tomu je američki grad Chicago, čiji je gradonačelnik već prije desetak godina pokrenuo akciju spašavanja gradskih pluća ozelenjavanjem krovova, a i mnogi drugi gradovi širom svijeta nastoje ozeleniti što više stambenih i javnih gradskih površina.

No najčešće nam ne preostaje drugo doli da si svatko sam oplemeni zelenilom svoj pedalj vrta, terase, balkona… Boravišni prostor u vrtu percipira se kao produžetak interijera pa to traži i kreativan dizajnerski pristup jer ambijent na otvorenom mora biti usklađen s unutrašnjim. Vrtni dizajn postaje odraz unutrašnjega, vani se organizira prostor za odmor, kuhinja, blagovaonica, kupaonica…

Vrtna arhitektura

U većini kultura vrtni dizajn odavno se smatra umjetnošću. Još su stari Egipćani na žednoj pustinjskoj zemlji umjetnim navodnjavanjem uspjeli stvoriti raskošne cvjetne oaze, a i stanovnici Dalekog istoka poznati su od davnina kao majstori hortikulture. U Japanu su ukrasne vrtove uređivali samuraji i zen-budisti, odakle potječe i praksa vještine izrade cvjetnih aranžmana – ikebana.

U XVIII. stoljeću u Europi dolaze u modu formalni vrtovi-parkovi koji su krasili okoliš uz francuske i engleske dvorce, poput Versaillesa i Stowea, a  poslije se dizajniranje vrtova naglo širi i zahvaća sve više privatnih posjeda. Engleska se nakon XVIII. stoljeća oslobađa formalizma i potpuno podliježe romantici tako da su njihovi noviji stilovi imali velik utjecaj na opći razvoj vrtne arhitekture i na američkom tlu. Vrlo je zanimljiv i talijanski vrt raznolikih stilova, no tu prevladava mediteranska nota, kao i na francuskom jugu, dok vrtovi na francuskom sjeveru imaju potpuno drukčiji karakter. Od hrvatske vrtne kulture najpoznatiji je dubrovački renesansni vrt osebujne ladanjske arhitekture koji se svojom originalnošću razlikuje od talijanskih i francuskih uzora. Od okolnog prostora razdvaja ga kameni zid, a terasasti vrtovi na padini povezani su širokim prostranim stubama. Posebna odlika dubrovačkih vrtova su kamenom popločene šetnice, natkrivene konstrukcijom od drvenih rešetki koja leži na kamenim nosačima, a pokrivena je vinovom lozom. Tako šetnja ispod zelenih brajdi okrepljuje svježinom i ujedno štiti od jakog sunca.

Vrtni stilovi

Vrt utječe na ljude i svojim okruženjem pa ta veza mora biti stvarna. Svi poznati vrtni stilovi tradicionalno su vezani za podneblje i zemlju gdje su nastali jer ih obilježavaju geološke karakteristike, a oblikovani su materijalima koji potječu s tog područja. Poseban čar imaju kalifornijski vrtovi jer su u potpunom dosluhu s prirodom koja diktira što može preživjeti u određenim uvjetima. Pravi prirodni primorski, planinski, nizinski, pustinjski, tropski ili vodeni vrtovi uvelike se razlikuju po sastavu tla i stijenja, klimatskih uvjeta i raslinja pa svako pojedino zemljopisno područje zahtijeva i drukčiji pristup uređenju, a to se odnosi i na izbor bilja od obične trave i cvjetnica do ukrasnog grmlja i stabala.

Osim toga, urbani se vrtovi razlikuju od ruralnih gdje postoje drukčiji uvjeti. Želite li stvoriti vlastiti stil zavirite u povijest vrtne arhitekture gdje ćete naći inspiraciju, no imajte na umu da  danas vrijede nova mjerila o uklapanju vrta u njegov okoliš, što je povezano i s ekološkom sviješću. Naprimjer, u Engleskoj koja ima posebnu tradiciju uređenja vrtova i velik utjecaj na razvoj svjetske vrtne arhitekture, više nije u trendu engleska trava već livadski vrt sa samoniklim cvijećem dok se na američkom zapadu vrtovi uređuju u prerijskom stilu tako da se savršeno uklapaju u okoliš.

Veliki pobornik vrta prirodnog izgleda bio je danski pejzažni arhitekt Jens Jensen koji je najplodniji dio svog stvaralačkog života proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, a poznat je po svom prerijskom stilu. Radio je na Floridi i u Chicagu, a uvelike je zaslužan za očuvanje ekosustava Indiana dine. Uza svoj najpoznatiji projekt Lincoln Memorial Gardens u Springfieldu (Illinois), dizajnirao je brojne parkove i vrtove obiteljskih kuća, među kojima i vrt na imanju Henryja Forda. I mnogi drugi suvremeni pejzažni arhitekti primjenjuju model prirodnog vrta u svojim projektima, unoseći u nj posebne oblike, dodatne elemente, nove sadržaje i osebujan kolorit kojim nastoje održati vezu s okolišem i tradicijom. Oblikovanje vrta nije samo stiliziranje već uspješno povezivanje prirodnih i tradicijskih vrednota s modernističkim pristupom, tako da dobro stilizirani vrt ima prepoznatljivo obilježje podneblja na kojem je niknuo.

Velik utjecaj na krajnji izgled vrta ima odabir biljnih vrsta, njihov položaj i raspored. Ključna faza je oblikovanje biljaka, jer to određuje kako će vrt na kraju izgledati, koji će dio biti u prvom planu, gdje će biti naglasak… Biljke nisu vrtni dekor, one mu daju dušu i tijelo, odlučuju kako će disati ambijent.

Ekološki pristup

Moderni vrt krase koloristički živopisne trajnice i široka paleta raznovrsnih ukrasnih trava tako da više nalikuje rascvjetanoj livadi negoli strogo planiranom pejzažu. Umjesto pokošenog travnjaka prevladavaju prirodni travnati čuperci i duge vlati koje padaju u slapovima. Dakako, ekološki se pristup razlikuje, ovisno o području pa europska iskustva nemaju velik utjecaj na druge kontinente gdje vladaju drukčija ekološka pravila ovisno o načinu života, klimi i vegetaciji.

Na razvoj i uređenje suvremenih vrtova utječu i nove ekološki podobne tehnologije te nova generacija pejzažnih arhitekata školovana u poznatim dizajnerskim centrima. Ti ljudi kozmopolitskog duha uređuju vrtove i javne površine širom svijeta, od Los Angelesa do Hong Konga i Sidneyja, gdje se unatoč različitim pejsažnim strukturama prepoznaje njihov moderan stvaralački rukopis. Neki su vrtovi uređeni geometrijski, savršeno dotjeranih plošnih i vertikalnih zelenih površina. Zbog klimatskih promjena raste i popularnost umjetnih travnjaka. Umjetna trava ne pati od suše i ne treba je zalijevati, a uvijek je zelena i djeluje svježe.

Dakako, ni vrt više ne može bez pametnog telefona. Nijedna biljka neće preživjeti bez vode, zato su u sustave za navodnjavanje ugrađene napredne tehnologije. „Smart kontroleri“ skupljaju podatke za automatsko navodnjavanje pojedinih biljaka. Vrtnom cool izgledu pridonosi i primjena raznih prirodnih materijala, namještaj otporan na vanjske utjecaje, žive, drvene i kamene pregrade kojima se označavaju koncepcijske prostorne cjeline. Takvim uređenjem vrt postaje produženi dio kuće sa svim sadržajima nužnim za odmor i zabavu.

Intimni zeleni kutak

No, vratimo se našem gradskom vrtu, balkonu i terasi, gdje svatko može urediti svoj kutak za odmor. Takvo intimno mjesto mora biti udobno, a možete ga osmisliti i u najmanjem vrtu. Dovoljno je postaviti udoban naslonjač, ležaljku i mali stolić za čašu s pićem. Imate li veći vrt u nj možete smjestiti pola dnevne sobe. Na travu ili na drveni podest postavite naslonjače, niski stolić… a malo podalje, ispod neke krošnje ili tende stol za blagovanje. Za život vani treba osmisliti i malu kuhinju ili barem roštilj. Dodajte i neki pokretni stolić na kotačima s policama na kojima ćete držati pribor i namirnice dok pripremate hranu.

Uređujete li balkon nemojte ga pretrpati biljkama jer vam mora ostati dovoljno prostora za stolić i stolce. Na malom balkonu umjesto stola uzmite dasku i pričvrstite je za balkonsku ogradu! Uz nju postavite obične stolce pa i na tako malo prostora možete uživati u jutarnjoj ili popodnevnoj kavi.

Imate li terasu koja je produžena dnevna soba vodite brigu da bude i stilski povezana s unutrašnjim prostorom, a ako je dovoljno prostrana na njoj možete urediti odvojene cjeline za odmor i druženje. Niska terasa je prijelazni prostor između kuće i vrta pa ako je natkrijete možete postaviti i fotonaponske panele. Nemate li prostora za terasu prislonite uz kuću sjenicu koju obucite u zelenilo. Pritom će stvaranju ugodne hladovine pripomoći i mala fontana ili umjetno jezerce postavljeno u blizini, pogotovo ako ugradite crpku koja će tjerati vodu ukrug i stvarati žive slapove.

Bazen, kada ili tuš

U vrtu možete postaviti mali montažni bazen, fontanu ili barem vanjski tuš pod kojim se cijela obitelj može osvježavati tijekom vrućih mjeseci. Sad sunce pali i žari već u lipnju pa se moramo rano skloniti u sjenu. Dobro rješenje može biti tenda ili puzavcima prekrivena pergola koja tvori gust zeleni krov, a ako je obučete i sa strane bit ćete dobro zaštićeni od vrućine.

Stanujete li u višekatnici ugodan ambijent možete stvoriti i na balkonu, a živite li pod ravnim krovom ili vam stan izlazi na krovnu terasu, možete sagraditi zeleni krov i montirati tuš.

Nizozemac Floris Shoonderbeek konstruirao je veliku kadu za četvero – dutch tub, u kojoj se voda grije na drva, a može se postaviti svugdje – u ruralnim i vikendaškim područjima kako bi se ljudi inspirirali da iskuse vanjski svijet. Ta genijalna kada omogućuje kupanje na otvorenom i kad je hladno. Ne treba joj struja, vodovodne instalacije ni topla voda. Peć za drva konstruirana je od spiralno namotane cijevi koja ima ulaz i izlaz priključen na kadu, tako da se voda zagrijava kružnim putem. Mada djeluje masivno vrlo je lagana jer je napravljena od tvrdog i čvrstog poliestera pa se može prevoziti na krovu automobila.

Vrlo je praktičan ekološki solarni tuš Solar fizz opremljen miješalicom kojom se regulira topla voda ugrijana na suncu. Kad se želite osvježiti priključite crijevo za polijevanje travnjaka i uživajte u mlazu topline koja vam odgovara jer na vrućem suncu nije preporučljivo stati pod hladnu vodu. Solar fizz se vrlo jednostavno instalira bez ikakvog alata. Da se voda zagrije dovoljno je ostaviti uređaj sat vremena na osunčanom položaju, a voda će zadržati toplinu satima pa možete uživati i u noćnom tuširanju. Cijeli je uređaj izuzetne kvalitete, prenosiv i dugog životnog vijeka. Vrlo je praktičan i za kampere, a možete ga prevesti u prtljažniku i do vikendice.

Biljke u loncima i zelene pregrade

Na velikim terasama i krovnim vrtovima možete uživati u zelenilu na kojemu ćete nakon napornog radnog dana odmoriti oči. Raspitajte se koje biljke dobro podnose svjetlo i vrućinu. Obratite pažnju i na to u što ćete ih posaditi. Najbolje bi bilo zemlju s biljkom staviti u plastičnu posudu – najjeftinije su i ima ih svakojakih oblika i veličina, a lagane su i otporne na udarce. Kamena korita izgledaju lijepo u prirodnom vrtnom ambijentu, pogotovo kad se uhvati patina. Drvene posude su osjetljivije, izrađuju se od mekog drva pa ih treba najprije premazati izvana i iznutra nekim zaštitnim ekološkim premazom, čime im se produžuje vijek trajanja. Bilje se najviše ističe u terakota loncima koji su prikladni za krovne vrtove i terase. Pri uređenju balkona i terase možete zakloniti ružan vidik, no ako imate lijep i otvoren pogled nemojte ga ugušiti lošim rasporedom biljaka.

Udoban namještaj i rasvjeta

Kad birate vrtni namještaj možete kombinirati razne prirodne materijale – kamen, drvo i metal -no mora biti zaštićen od kiše, vlage i jakog sunca. Pri odabiru dekorativnih materijala pazite na sklad boja i teksturu tkanina. Najčešće se primjenjuju svjetlije i zemljane nijanse koje djeluju umirujuće. Moderna su kompromisna rješenja pa se mnogi komadi namijenjeni vrtu i terasi mogu uklopiti i u dnevni boravak pod krovom. I soba na travi zahtijeva ergonomski dizajnirani namještaj. A ključ svega je – komfor. Zato vanjski namještaj dobiva nove oblike i udobno ojastučenje. Idealan je pleteni namještaj s jastucima presvučenim vodootpornim materijalom koji može i pokisnuti. Imate li dovoljno prostora odaberite garnituru od ratana, dvosjed i trosjed te pokoji naslonjač za veće društvo. Osim ratana i drva elegantne su i garniture od kovanog željeza. One lijepo djeluju na velikoj terasi i u vrtu no na stolce treba postaviti udobne jastuke presvučene mekanom pamučnom tkaninom. Najpraktičniji su stolci na sklapanje i takozvani režiser-stolci u kojima se udobno sjedi. Crni je namještaj lijepo kombinirati s bijelim jastucima, a smeđi s bojom pijeska. Za vrt su praktične otporne kamene klupe i stolovi, no samo ako ih ne namjeravate premještati.

Danas je rasvjeta sve bolja i jeftinija. Potražite svjetiljke na solarno napajanje, s ledicama i baterijama. Svjetla u boji stvaraju topliju i dinamičniju atmosferu, a ima ih u raznim oblicima poput pahuljica, zvijezda i lampiona. Žarulju možete staviti i u obične prazne staklenke pa ovjesiti na grane stabla iznad stola. Uvečer možete zapaliti i svijeće, čime ćete postići vrlo romantičan ugođaj.

Novi je trend i kuhanje izvan kuhinje. Najpraktičniji su modularni modeli. Sudoper nije nužnost no treba vam radna ploha, kuhaća ploča na plin, roštilj i kuhinjska kolica s policama na koja možete postaviti namirnice i pribor. Postoje brojni modeli i razne konfiguracije, tako da se vanjski prostor može iskoristiti i kao radno kuhinjsko okružje.

Važne su i pristupne staze koje možete posuti šljunkom, popločiti, sagraditi od drvenih dasaka… Bitno je da se prljavština ne hvata za cipele, da je ne unosite u kuću. Uza staze posadite biljke koje šire ugodan miris poput majčine dušice, kamilice i lavande.

Kad je u gradu plus 40 stupnjeva najveći je gušt sjesti u sjenu guste krošnje ili na zelenilom uređeni balkon gdje će vam uživanje u jutarnjoj kavi i dobrom ručku više goditi uz mirise prirode.

Lidija Orešković

Je li vam ovaj tekst pomogao?
Dislike 0
Pogleda: 14